Søke

Verdens flaskehalser

Verdens flaskehalser

Mens landet langsomt vender tilbake til en normalitet, sliter mange bransjer med ettervirkninger av Covid-19 og den spesielle tiden vi har opplevd etter at pandemien ble et faktum. Odd Flagstad, daglig leder på Taigaen i Løten, forteller om bakgrunnen for endret sortiment, forsinkelser på bestillinger og dyrere varer.

 

 

Dominoeffekten

 

- Vi importerer mange av varene våre fra Østen. De blir transportert i containere på store skip. Her kan vi se at sjøfrakten har økt med hele 700 % i løpet av 12 måneder! Dette slår spesielt ut på plasskrevende varer, som vi fører. Selv om møblene er ferdigprodusert og klare, blir varene ofte stående i Kina, da det kan gå lang tid før vi får tak i containere til å transportere dem. I sommer ble det store forsinkelser på blant annet hagemøbler. Vi kunne solgt et mye større antall dersom vi hadde hatt nok varer å tilby våre kunder. Vi har hatt en kjempemanko på grunn av dominoeffekten dette medfører: Fabrikkene produserer fortløpende og ønsker å sende ut varer til sine kunder, men etter hvert stopper produksjonen opp, da mangelen på containere gjør at de ikke får sendt varene ut. Fabrikken har begrenset plass å lagre varene på, og er avhengig av å få dem ut for å holde produksjonen i gang. Samtidig med dette, så har prisen på alle råvarer økt betraktelig. Alt dette er konsekvenser som har fulgt i kjølvannet av Covid-19.

 

 

 

 

Mangel på folk og fraktmuligheter

 

Odd beskriver at det er mangel på alt fra fabrikkarbeidere og containere, til skip, havnearbeidere og lastebilsjåfører. Dette har toppet seg spesielt i USA, der det hoper seg opp på havna. Langs kysten nær havnene ligger containerskip og venter på å få losse, da det ikke er nok lastebilsjåfører til å kjøre varene ut. Før Covid-19 gikk eksempelvis en container i gjennomsnitt seks ganger i året fra Østen til Europa. Dette er nå halvert til tre ganger per år. Disse flaskehalsene finnes nå over hele verden.

 

 

 - Alt har kommet på utur, fortsetter Odd mens vi hører e-postene tikke inn på datamaskinen han bruker store deler av dagen sin på.  

 

 

 

 

Vanskelig å spå

 

- Båthavnene blir også helt stengt i Kina ved nye sykdomsutbrudd. Det er foreløpig ingen tegn til at situasjonen kommer til å forbedre seg når det kommer til fraktproblematikken og forsinkelser vi opplever. Det er mangel på kull og gass, noe som igjen resulterer i at mange fabrikker blir beordret til å stenge for å spare strøm. På nyåret venter den kinesiske nyttårsfeiringen, og litt senere Vinter-OL i Beijing. Med dette i tankene, så kan situasjonen snarere forverre seg. Jeg har aldri opplevd noe liknende, men jeg er jo ikke alene om det. I sum vil dette til slutt påvirke forbrukeren i Norge i form av økte priser og mangel på varer. Vi håper naturligvis på at det kommer til å gå tilbake til normalen etter hvert, men tidsperspektiv på dette er vanskelig å spå.

 

- Vi her på Taigaen ser nå på muligheter for å produsere varer i Øst-Europa i en større grad enn tidligere, grunnet kortere logistikk. Dette også på grunn av hensyn til miljøet. Vi ønsker hele tiden å forbedre våre produksjoner, arbeidsmetoder, emballasje etcetera for å kunne ivareta miljøet på best mulig måte. Det er veldig viktig for oss, sier Odd bestemt.

 

 

Taigaen tryller

 

Men tross alle vanskeligheter har Taigaen klart å trylle fram en helt ny møbelserie.

 

- Ja, midt oppi dette kaoset her har vi fått produsert en serie med nye møbler som vi har arbeidet med over en periode. Dette er en serie i sort eikefiner vi har gitt navnet Ferrum. Sort er «hot» for tiden, og passer godt inn i de fleste hjem. Fargen er enkel å kombinere med andre trender - og du kan lett sprite opp med interiør i spreke farger. I Ferrumserien finner du forskjellige typer bord, spisebord og sofabord, skap, skjenker, kommoder og speil med forskjellig form. Vi har nå fått inn første container på lager. Dette er en stor serie med ulike modeller og forskjellige størrelser for å kunne tilpasses alle hjem og behov.  

 

 

 

 

Eget design

 

Ferrumserien er Taigaens eget design. Det er de som har tegnet modellene og satt det sammen etter eget og kundenes ønske.

- Vi lytter først til kundens behov, så setter jeg i gang å tegne, sier Odd. Deretter kontakter jeg fabrikken, hvor de da lager en vareprøve som vi enten godkjenner eller endrer hvis det er behov for det.  

Tidligere reiste Odd over til Kina flere ganger i året. Da Covid-19 kom, ble han tvunget til å ta denne kommunikasjonen digitalt i en mye større grad enn tidligere.  

 

 

 

 

Solid samarbeid

 

- Det er egentlig ikke holdbart i lengden å kun ha digital kommunikasjon med fabrikkene. Dette da eksempelvis komforten er en vesentlig og meget viktig del i vår bransje. Du kan jo ikke akkurat prøvesitte stoler på nettet. For oss har det derfor i denne perioden vært spesielt viktig å fortsette samarbeidet med de fabrikkene vi har hatt et solid og godt samarbeid med over lengre tid – og ofte over flere år. Her har det bygget seg opp en tillit og trygghet på at vi får produsert det vi ber om. Uavhengig av dette, så har det uansett vært en lang unntakstilstand, der det dessverre har vært vanskelig å produsere nye modeller på lik linje som tidligere, avrunder Odd.

 

I det store og hele er resultatet at de hagemøblene du skulle hatt i år, antageligvis ikke kommer før til neste sommer.

 

I mellomtiden kan du komme innom butikken i Løten eller nettsiden til Taigaen for å se på den nye Ferrumserien. Kanskje får du inspirasjon til å fornye stuen med innemøbler eller bytte ut noe av interiøret for å skape en koselig forandring i hjemmet før jula setter inn.

 

 

Legg igjen din kommentar
Filters
Sort
display