Søke

Nissetassing på Taigaen

Nissetassing på Taigaen

Nå nærmer julen seg med stormskritt, og i takt med dette tasser nissene på Taigaen fram. Kanskje med mindre skritt, men i desto større flokk.

 

Med glimt i øyet

 

- Våre mest berømte nisser er jo parene Anna og Alf, og Edel og Lerke, som er egendesignet her, forteller butikkmedarbeider Hanne Bårdseng Løkhaug.

 

- Dette er nisser mange samler på, og som er utrolig populære. De er skikkelige personligheter alle fire, med helt spesielle øyne. Alf er litt skøyeraktig, med ei tann oppe og ei tann nede. Anna er ei barmfager budeie med roser i kinnene og fletter. Edel har kjevle i hånda, og Lerke har øks og kniv. Han har også bøter i rompa og på kneet, og det ser ut som han har vøri ute mang en vinternatt, den karen. Følgerne våre på facebook fikk komme med forslag til navn på dette paret. Vi fikk inn masse kreative og fine forslag. Men vi landet nokså samstemte på at det måtte bli nettopp Edel og Lerke, både på grunn av at de er treslag, og at butikken Taigaen befinner seg i begynnelsen av det store skogbeltet som kalles nettopp taigaen. Begge parene kan både sitte og stå. Og noen ganger er de så livaktige, at du fort kan tro de tusler en tur over gulvet her!

 

- Når kundene skal velge seg en nisse, fortsetter Hanne, går de gjerne rundt og ser om de får kontakt med noen av dem. Det er lett å falle for en blunkende nisse med det lure glimtet i øyet. Og om enkelte opplever at en spesiell nisse blunker til dem, så må de jo være med hjem.

 

 

 

Eldgammel kvernkall med katt og kone

 

- Jeg vil også trekke fram kvernkallen, sier Hanne entusiastisk.

 

- Han har vært med meg så lenge jeg har vært her, og det er fjorten år nå. Men han er mye eldre enn det. Han har vært en slager i alle år der han står og jobber på i varmen fra peis eller ovn. Det går mest av han med katt og kone, men de to andre variantene er også populære. Nytt de siste årene er at vi har stativ til dem slik at de kommer litt høyere opp. Og noe som er litt artig, er hvis det kommer en kunde fra den eldre generasjonen, og får øye på kvernkallen. Da hender det at de blir helt blanke i øynene, fordi det vekker minner fra barndommens julefeiringer. Kvernkallen har eksistert i mange, mange generasjoner før oss, og det rare er at den yngre generasjonen også har fått opp øynene for denne sjarmerende kallen.

 

Vi har hatt mange andre typer nisser opp gjennom årene; forskjellige fjøsnisser og Taigaen-nisser i ulike størrelser og Gudbrand og han Torvald, Og vi har lekt med tanken om å få til noen nissebarn, så kanskje de kommer etterhvert, undrer Hanne seg på.

 

God gammeldags jul

 

- Så har jeg lyst til å ta fram de tradisjonelle juletingene, fortsetter hun.

 

- Vi har mye rød nostalgisk julepynt, som minner om god gammeldags jul: Fra vakre snøkuler du kan riste på, til litt større nisser med gaver samt nydelige julefigurer og julebarn, alt i røde og grønne farger for å gi den riktige nostalgiske stemningen. Vi har også pynt i hvitt, for eksempel, for de som foretrekker en dusere atmosfære, med engler, nissebarn, snømenn, og reinsdyr, både med og uten glitter. Og vi har pynt i mer naturfarger, som de brune og grå nissene med tova luer. Disse er ekstra lure, noen kniper litt i øya, andre ser du ikke øynene på i det hele tatt. Denne pynten går mer over i gråtoner og sølv. Og vi har grønne nisser, som er litt eventyraktige i ansiktet med grønne luer på. Så nisser har vi for enhver smak!

 

 

Fløytespillende julemus

 

- Også har vi julemus! De nye i år er i julerødt og grønt, med skjerf og skjørt på dama og kortbukse på herremusen. Og vi har et hav av nydelige julekuler! Det bugner i alle størrelser og farger, fra de tradisjonelle blanke røde, til svarte velourkuler og sennepsfargede i fløyel, med forskjellige strukturer i overflaten, noen med gulltråder og glitter i. Disse er veldig delikate. Noen er formet som figurer også, som den lille gullmusa med rød drakt og svart hatt som spiller fløyte. Og her er fugler i hvitt og sølv og gull og brunt, som står på en klype og kan festes til grener og dekorasjoner, eller på juletreet. Men skal du sikre deg en av dem, bør du skynde deg, for de flyr ut hvert år og blir borte før du får sagt goro!

 

 

Skinnende lys i mørke

 

- Vi har kranser i forskjellige størrelser til å ha på døra eller veggen, og utebelysning i mange variasjoner, forteller Hanne videre.

 

- Fine lykter, i sett med tre forskjellige, i brunt og svart med sprosser. Eller et annet stilrent sett med to, i svart med gullfarget hank. Og vi har et fabelaktig utvalg i stearinlys og servietter, og kubbelys som går på batteri, i gull og sølv, med en flamme som ser helt ekte ut. Og vi har andre varianter av denne type lys med fjernkontroll.

 

- Alt er tilrettelagt her på Taigaen, for at du skal få en koselig jul og en fin adventstid. Vi har møbler, og peisbord, som er et helårsprodukt, og gjør at det alltid er muligheter for å sitte ute og varme seg rundt det! Da er det bare å ta med seg gløgg og pepperkaker og benke seg til, det er noe helt eget med de flammene. Vi har kjempefine krus med «Kos deg gløgg» på, eller «Ta vare på minuttene». Hvem liker ikke å sette seg ned med en kopp julete eller gløgg i adventstida og stirre inn i ilden? Eller opp på julestjerna? Der kan vi også skilte med litt av et utvalg, med julestjerner i papir og velour, eller stående adventsstaker til å ha i vinduet. De er veldig stilrene i svart og hvitt med gull på. Og vi har koselige julekrybber i ulike slag, med Jesusbarnet i forgrunnen. 

 

 

Eviggrønne juletrær

 

- Vi må ikke glemme juletrærne da! Selveste midtpunktet i stua. Det går mer og mer av de de kunstige juletrærne. De får du fra fire meter høye og i ulike bredder, helt ned til 75 cm, med og uten lys, som også finnes i forskjellige størrelser og farger. Kom og gå deg en tur i vår innendørs skog da vel! Senere, i desember, kommer salget av de ekte juletrærne og julenek, så da får vi en skog ute også. Og uti romjula braker vi i gang med salg av fyrverkeri.

 

Vi på Taigaen opplever at trendene stadig er i endring. Det har blitt mer og mer stilrent siden jeg startet her i 2006, mener Hanne.

 

- Vi bruker mye tid på å sette sammen varene slik at det skal bli innbydende og spennende for kundene våre. Vi tenker helhetlig fra lenge før start, allerede fra vi plukker ut varene ved innkjøp, via utpakking til ferdig utstilling.

 

- Jeg inviterer dere til en koselig førjulshandel, enten du er ute etter gaver eller pynt eller juletre, eller bare vil kjenne på litt god, gammeldags julestemning, som du garantert vil få om du stikker innom oss, avslutter Hanne.

 

- VELKOMMEN!

 

Legg igjen din kommentar
Filters
Sort
display