Søke

MED FARGENE TIL BORDS

MED FARGENE TIL BORDS

Nå er det tid for å kose seg innendørs. Mørket sniker seg på, og det er hyggelig å samle seg til et måltid rundt et innbydende bord.

- Alle årstider har sin sjarm, men høsten har ekstra mye å by på, fordi fargene er så sterke og kraftige, mener Monica på Taigaen.

 

GRATIS PYNT RETT UTENFOR DØREN

 

- Høsten er ideell på så mange måter: Det er da vi begynner å krype inn, og det er så mye gratis pynt å finne ute i naturen. Ber man inn til gjestebud skal gjestene føle seg ekstra velkomne. Da er det viktig å dekke et pent bord og ikke bare raske sammen noe. Man føler seg ekstra velkommen når vertskapet har gjort seg flid. Det er ikke dermed sagt at man må gå til innkjøp av en masse nye ting. Det gjelder bare å være litt kreativ.

 

 

BLAND MATERIALER

 

- Det er mange måter å skape livfulle bord på. Et enkelt tips er å brette flere servietter sammen, både ensfargede og med mønster på, det gir en spennende og generøs effekt. Det kan være fint å bruke ulike materialer på bordpynten. Alt behøver ikke være likt hele veien, man kan blande for å skape litt mer liv. Det er jo egentlig ingen regler for det å pynte et bord. Men en ting som er viktig å tenke på er at man ikke lager dekorasjoner og benytter pynt som er så høy at man ikke ser hverandre rundt bordet. Den sosiale delen er like viktig som bordpynten i disse travle høstdagene.

 

DUKEN ELLER BORDET?

 

Smak er så individuelt, sier Taigaens egen interiørfreak Monica. Noen like elegante glass og stilrent servise. Andre foretrekker en mer rustikk stil. Jeg har dekket til fire personer på et langbord i grovt tre, uten duk, for å få frem nettopp treverket. Bordpynten spiller på dette, og går igjen i elementene jeg har valgt ut. Helt i enden av bordet står en høy lysestake i smijern beregnet på ti kronelys. Jeg har brukt svarte tallerkener, og ellers telysglass på sidene.

 

Så har jeg vært i skogen og plukket det jeg har funnet av røde og gule bladgrener, tatt inn lyng og mose, og plukket noen vakre blåbærkvaster.  De har en sånn fin dyprød farge nå på høsten. Så har jeg laget en svær dekorasjon, ved bare å sette alt dette sammen i oasis i et stort trau. Og her har jeg brukt masse lys. Jeg foretrekker ledlysene. De er veldig naturtro, og man trenger ikke tenke på brannfaren.

 

 

KONTRASTER SOM OVERRASKER

 

Mens noen liker å vise frem bordet, ønsker andre å vise frem duken.

 

- Derfor har jeg komponert et annet bord med en heldekkende duk i lin, i en dus grå-beige fargetone, pyntet med glasslysestaker i en gyllen gulbrun farge, og plukket forskjellige kongler i skogen som jeg bare har lagt utover sammen med litt trollhassel. Jeg brukt kunstige blomster i høstfarger: grønt, gult og rødbrunt. Lysestakene har karamellfargede lys, og jeg har dekket på med grove keramikktallerkener i en lys beige tone, og som en kontrast: vinglass på stett, ved siden av fire forskjellige typer servietter som er brettet og flettet sammen. Folk tror det er så vanskelig, men det er kjempeenkelt. Det er gjort på et par minutter!

 

INGEN GRENSER

 

Men tilbake til de som har et pent bord å skilte med: Da kan man også bare legge tekstil på i en krøll midt på bordet, som en artig effekt. Det er mange muligheter og egentlig ingen grenser, det er bare fantasien som stopper deg. Men ikke alle er jo like oppfinnsomme, og da kan man spørre om råd. Det er enklere å dekke et bord hvis man enten bestemmer seg for tema eller farge. Da har man et utgangspunkt og det gjør det enklere å se kreative løsninger. Noen foretrekker en enkel variant med dekkebrikker eller dekketallerkener. Og dersom man synes det er vanskelig å brette servietter, kan du bruke servietteringer istedenfor, og pynte med dem.

 

 

LYS GJØR SUSEN

 

En annen sikker vinner er å trylle litt med lys. Helt enkle lyslenker kan være veldig effektfullt og fint å ha på bordet. De kan ligge løst, som perler på en snor, eller du kan putte dem i  blanke beholdere, som mugger eller glass. En annen fin mulighet er å legge tynne små lyslenker i mose. Og du kan lage mosekuler. De lages akkurat som en snøball. Og for å holde dem samlet runde, kan du surre litt tynn blomstertråd i sølv eller gull rundt dem. Ledlys finnes både i lenker, telys, kubbelys og kronelys, alle i mange forskjellige farger og størrelser. Det kan også være fint å blande ulike størrelser på lysene, eller til og med forskjellige farger, det gir en livat og spennende effekt på bordet.

 

Og hvis man for eksempel har noen tomme vinflakser stående så kan man spraye dem med hobbylakk i en farge som passer til et tema, og bruke dem som lysestaker eller til å ha blomster i. Har du fantasien i orden er mulighetene uendelige!

 

Monica gløder av engasjement når hun forteller om alle sine ideer og hun oppfordrer kundene til å komme innom henne på Taigaen. Enten for å spørre om tips og råd – noe hun gjerne gir, eller for å dele egne ideer. Tenk så kreative vi er SAMMEN!

 

 

 

 

 

 

Legg igjen din kommentar
Filters
Sort
display